Slip afhængigheden – kom ud af misbruget med et ophold på et misbrugscenter

Som nærmeste pårørende, kollega eller ven til en misbrugsramt person har du et ansvar for at hjælpe. Det er et rent medmenneskeligt og moralsk ansvar, som påhviler dig – ikke et ansvar, som foreskriver, at du personligt skal stå for alt, hvad der handler om afgiftning eller afrusning, udtrapning, afvænning og behandling. Til dette formål findes der nemlig dygtige og erfarne professionelle behandlere, læger, sygeplejersker, terapeuter og misbrugskonsulenter. Dit ansvar handler først og fremmest om at få gjort opmærksom på problemet – i første omgang over for andre venner, kolleger eller familiemedlemmer. Sandsynligheden for, at de godt er klar over, at der eksisterer et problem, er alt overvejende. Men måske er de lige så rådvilde som du, og har vanskeligt ved at se, hvad de kan gøre.

Konfrontationen – det afgørende skridt på vejen mod helbredelsen

Næste skridt er det sværeste, men også det vigtigste. Hvis I ønsker at hjælpe den misbrugsramte på ret kurs, er der ingen anden udvej end at konfrontere ham eller hende med misbruget, og med den sorg og smerte, som det volder jer andre. Den misbrugsramte kan til tider være vanskelig at overbevise om, at der skulle være et problem.

En stor del af misbruget handler nemlig om at vikle sig selv og omverdenen om i et spind af løgne og bedrag, orkestreret af afhængigheden for at sikre adgangen til stoffet, alkoholen, den receptpligtige medicin eller måske spil, til hvilket den misbrugsramte har udviklet et afhængigheds forhold. Du kan få råd og vejledning til at håndtere konfrontationen – og til tilrettelæggelse af det videre forløb – hos et af Danmarks mange misbrugscentre, for eksempel Behandlingscenter Stien.

Effektiv misbrugsbehandling efter Minnesota kuren

Hos det anerkendte center til behandling af misbrug Behandlingscenter Stien kan misbrugsramte få tilbudt et behandlingsforløb, under hvilket der anvendes terapi former baseret på den succesfulde model Minnesota kuren. Du kan læse meget mere om selve behandlingsforløbet på behandlingscenter-stien.dk

Astrid Pedersen